МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА СТРУМИННО-ЩІЛИННОГО ГОМОГЕНІЗАТОРА МОЛОКА

Автор(и)

  • С. Кюрчев Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, Bohdan Khmelnytsky Avenue, 18, Melitopol, 72312, Ukraine
  • K. Самойчук Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, Bohdan Khmelnytsky Avenue, 18, Melitopol, 72312, Ukraine
  • О. Ковальов Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, Bohdan Khmelnytsky Avenue, 18, Melitopol, 72312, Ukraine
  • Р. Лещий State Higher Educational Establishment “Kalush Polytechnical College”, Bohdan Khmelnytsky Street, 2, Kalush, 77300, Ukraine

Ключові слова:

milk, homogenization, calculation, jet-slot homogenizer, productivity, energy efficiency

Анотація

Підвищення енергоефективності процесу диспергування молочних продуктів є актуальним завданням, оскільки на тонну продукту витрачається понад 8 кВт/год електроенергії. Результати перспективних досліджень свідчать про те, що значного зниження енерговитрат на гомогенізацію можна досягти шляхом розробки та впровадження конструкцій, принцип роботи яких базується на максимальній різниці швидкостей дисперсійної (знежиреного молока) та дисперсної (вершків) фаз продукту. Прикладом такої конструкції є струминово-щілинний гомогенізатор молока, енерговитрати якого, за результатами аналітичних та експериментальних досліджень, у 5-7 разів нижчі, ніж у найпоширеніших у промисловості конструкцій клапанних диспергаторів. Для реалізації розроблених конструкцій та практичного впровадження отриманих результатів в умовах реального виробництва необхідно розробити методику розрахунку промислової моделі струминово-щілинного гомогенізатора молока. Для досягнення цієї мети у статті представлені вихідні дані для
розрахунку основних конструктивних, гідравлічних, технологічних параметрів промислового струминно-щілинного гомогенізатора у
їх зв'язку із середнім діаметром жирових глобул після диспергування, потужністю приводів насосів та
питомою витратою енергії. Серед параметрів, що визначаються послідовністю розрахунку, є
продуктивність знежиреного молока та вершків, швидкість знежиреного молока, діаметр камери в місці
максимального звуження, швидкість вершків, надлишковий тиск насосів подачі дисперсійної та
дисперсної фази, потужність насосів та питома витрата енергії. У статті наведено інформацію про
вибрані насоси, електродвигуни та редуктори, що використовуються для подачі знежиреного молока та вершків. Розраховано основні конструктивні параметри
обладнання для продуктивності 1000, 2500, 5000 та 10000 кг/год. Отримані результати дозволять
розробити промислову модель, скласти технічну документацію та подати її виробнику для
впровадження в технологічні процеси переробки молока та розрахувати на основі отриманих даних
економічну ефективність впровадження промислової моделі струминно-щілинного гомогенізатора молока з роздільною
подачею вершків.

Посилання

Bredikhin S., Kosmodemyansky Yu. 2001. Technology

and technique of milk processing. Colos. 420 p.

Didur V., Savchenko O., Zhuravel D., Movchan S.

Hydraulics and its use in the agro-industrial

complex. Textbook. Kyiv. Agrarian education.

p.

Fialkova E. A. 2006. Homogenization. New look: Spb

monograph: GIORD. 392 p.

Gordesiani V. 1990. Production of whole milk

substitutes. Agropromizdat. 272 p.

Kalinina L., Ganina V. 2008. Technology of whole

milk products. Giord. 248 p.

Kowalski K. 2014. An analysis of pressure distribution

in water and water emulsion in a front gap of a

hydrostatic bearing. TEKA. Commission of

motorization and energetics in agriculture. Lublin

Rzeszów. Vol 14. No 4. P. 45-52.

Krus G., Shalygina A., Volokitina Z. 2002. Research

methods for milk and dairy products. Ed.

A.M. Shalygina. Colossus. 368 p.

Kugenev P., Barabanshchikov N. 1988. Dairy

Workshop, [6th ed.]. Agropromizdat. 224 p.

Loncin M., Merson R. 1979. Food engineering.

principles and selected applications. New York.

Academic Press. 279 p.

Mukhin A., Kuzmin Yu., I. Gisin. 1976. Homogenizers

for the dairy industry. Food industry. 66 p.

Oreshina M. 2001. Development of a pulse

homogenizer based on the study of crushing fat

globules of milk: dissertation theses. Orel. 24 p.

Samoichuk K. 2018. Development of scientific bases of

the hydrodynamic dispergating of milk emulsions :

dissertation theses. Kharkiv, Ukraine : Kharkiv

State University of Food Technology and Trade.

p. (in Ukrainian).

Samoichuk K., Kovalev O., Kolodii O., Seriy I. 2019.

Optimization of experimental parameters and

determination of the experimental value of the

Weber criterion of a jet-slot homogenizer of milk.

Proceeding of Tavria State Agrotechnological

University. Issue 19. Vol. 3. P. 78-85.

Samoichuk K., Kovalev O., Palyanichka N., Kolodii O.,

Lebed M. 2019. Experimental investigations of the

parameters of a jet homogenizer of milk with a

separate flow of cream-type cream. Proceeding of

Tavria State Agrotechnological University. Vol. 19.

No 2. P. 117-129.

Samoichuk K., Kovalev O., Borokhov I., Palyanichka N.

Analytical studies of energy performance and

quality parameters of a jet-slot homogenizer of

milk. Proceeding of Tavria State Agrotechnological

University. Vol. 19. No 1. P. 3-18.

Stepanova L. 2000. Directory of dairy production

technologist. In 3 vols. Whole milk products.

GIORD. 384 p.

Triguba A. Substantiation of scenarios for the

implementation of technologically integrated dairy

cattle development programs. Motrol. Commission

of Motorization and energetics in agriculture.

Lublin – Rzeszów, 2014. Vol. 16. No 4. P. 181-188.

Walstra P., Wouters J. T. M, Geurts T. J. 2006.

Homogenization. Dairy Science and Technology.

Boca Raton London New York. 279 p.

Walstra Р., Geurts Т. J., Noomen А., Jellema А., Van

Boekel М. А. J. S. 1999. Dairy technology:

Principles of Milk Properties and Processes. Part II:

Processes. New Yоrk: Marcel Dekker, Inc. 246 р.

Ward K., Fan Z. H. 2015. Mixing in microfluidic devices

and enhancement methods. Journal of

Micromechanics and Microengineering. Vol. 25.

P. 24-33.

Zakharova L., Mazeeva I., Galstyan A. 2008. Combined

dairy technology. Kemerovo Institute of Food

Technology. 100 p.

Downloads

Опубліковано

05.05.2021

Номер

Розділ

Статті