ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗМІРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК З ЗЕРНА ГОРОХУ ТА ПРОСА
Ключові слова:
variability of grain size characteristics, width, thickness, length, peas, millet, halves of peas, average equivalent diameter, shapeАнотація
Протягом останніх п'яти років посушлива погода значно вплинула на врожайність сільськогосподарських культур. Вона призводить не лише до зниження врожайності, але й до зниження якості вирощеної культури. Перш за все, її зернова частина містить значну кількість м'якого недорозвиненого зерна із загальним зниженням ваги 1000 насінин основної культури. Післязбиральна обробка зернової частини такої культури пов'язана з розділенням частини зерна основної культури на фракції відходів. Вміст цих фракцій, після відповідного очищення, може бути цінним компонентом кормів та кормових добавок, необхідних для повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин. Для отримання збалансованих та поживних кормів необхідно мати дрібноподрібнені з малими розмірами частинок усі компоненти та їх гранулометричний склад. Перспективним є процес подрібнення роторним подрібнювачем. Для обґрунтування параметрів таких подрібнювачів та вибору режимів їх роботи потрібне ретельне вивчення механічних та технологічних властивостей усіх компонентів вихідних зернових матеріалів, включаючи їх розміри та форму. Мінливість розмірів зерен оцінювали за їх геометричними розмірами: товщиною, шириною та довжиною, їх статистичними характеристиками та еквівалентним діаметром. Об'єм вибірки кожного зерна становив 100 одиниць для отримання достовірних результатів. Вивчали окремі цілі зерна гороху та проса, а також характерні половинки гороху. Дослідження розмірних характеристик зерна гороху сорту Мотто, його половинок та зерна проса сорту Слобожанське виявили, що їх середні значення довжини, ширини та товщини суттєво відрізняються, а стандартне відхилення їх товщини становить 1,33 мм, ширини – 1,47 мм, а довжини – 1,51 мм. Коефіцієнт варіації довжини досліджуваного зерна становить 34,40%, ширини – 39,73%, а товщини – 47,33%. Середній еквівалентний діаметр досліджуваного зерна варіюється від 2,52 мм зерен слобожанського проса до 7,20 мм зерен гороху Мотто. Найменшу вагу 1000 штук також має зерно проса – 7,54 г, а найбільшу – зерно гороху – 258,77 г.
Посилання
Hnoyevyy V. I., Lebedynsʹkyy V. I. 2018. Dobrobutko
rivnamolochnykh fermakh : Operatyvn apolihrafiya.
FOP Zdorovyy Y A. A., 248 s (in Ukraine).
Kumhalova J., Kumhala F., Kroulik M., Matejkova S.
Muasya R. M., Lommen W. J. M., Muui C. W.,
Struik P. C. 2008. How weather during
development of common bean (Phaseolus vulgaris
L.) affects the crop's maximum attainable seed
quality. Njas-wageningen journal of life sciences.
Vol. 56. № 1-2. P. 85-100. DOI10.1016/S1573-
(08)80018-8 (in Ukraine).
Normyhodivli, ratsiony i pozhyvnistʹ kormiv dlya
riznykh vydiv silʹsʹkohospodarsʹkykh tvaryn:
[dovidky]. Provatorov S. V., Ladyka V. I.,
Bondarchuk L. V. Sumy: TOV VTD
Universytet·sʹkaknyha, 2007. 488 s (in Ukraine).
Soto-Navarro S. A., Encinias A. M., Bauer M. L.,
Lardy G. P., Caton J. S. 2012. Feedingvalueoffield peaas a proteinsourcein forage-baseddietsfedto
beefcattle. Journalofanimalscience. Vol. 90. № 2.
P. 585-591. DOI10.2527/jas.2011-4098 (in
Ukraine).
Khorasani G. R., Okine E. K., Corbett R. R.,
Kennelly J. J. 2001. Nutriti vevalueof peasforlact
atingdairycattle. Canadian journal
ofanimalscience. Vol. 81. № 4. P. 541-551. DOI
4141/A01-019 (in Ukraine).
Nutritional evaluationof grainand strawfraction
sofpeagenotypesg rownunder aridconditions.
Bingol N. T., Bolat D., Levendoglu T., Togay Y.,
Togay N. Journal of applied animal research. 2008.
Vol. 33. № 1. P. 93-97. DOI
1080/09712119.2008.9706905 (in Ukraine).
Wadhwa M. D., Paul P., Kataria M. P. S., Bakshi Е. Р.
Effect of particle size of сorn grain
sontherele ase of nutri entsandins accodegra
dability. Animal feedscienceandtechnology. Vol.
№ 1-2. P. 11-17. DOI 10.1016/S0377-
(97)00185-5 (in Ukraine).
Revenko I. I., Revenko I. I., Brahinetsʹ M. V.,
Ryabenko V. I. Mashynyt aobladn an nyadlyatva
rynnytstva. K.: Kondor, 2009. 730 s (in Ukraine).
Syrotyuk V. M. Mashyny ta obladnannyadly
atvarynnytstva. Lʹviv: Mahnoliyaplyus, 2004.
s.
Patent Ukrayiny № 95760, MPK V02S18/04. Sposib
podriblennya furazhnoho zerna. Nanka O. V. Opubl.
01.2015, Byul. №1. 3 s (in Ukraine).
Nanka O. V. Doslidzhennya mekhanikotekhnolohichnykh vlastyvostey zernasoyi.
Mekhanizatsiya silʹsʹkoho spodarsʹkoho
vyrobnytstva: visnyk KHNTUS·H, Vyp. 190.
Kharkiv, 2018. S. 130-138 (in Ukraine).
Patent Ukrayiny № 131348, MPK V02S9/02. Frezernyy
podribnyuvach zerna / Nanka O. V.,
Naumenko O. A., Bakum M. V. Opubl.
01.2019, Byul. № 1. 6 s (in Ukraine).
Nanka O., Boyko I. 2013. Analitical researches of
method sand construction of grinders of corn
forage. Motrol. Commission of Motorization and
Energetics in Agriculture. Lublin, Vol. 15. № 7. P.
-9 (in Poland).
Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvostisil
sʹkohospodarsʹkykh materialiv: Pidruchnyk/
Tsarenko O. M., Voytyuk D. H., Shvayko V. M.,
Dovzhyk M. Y A., Yatsun S. S.; za red.
S.S. Yatsuna. K.: Meta, 2003. 448 s (in Ukraine).